Волонтерско искуство из угла једног студента

Док корача ка градској општини Нови Београд говори како је испрва био противник волонтирању. Будући  да је студент менаџмента у спорту на Алфа универзитету, прво волонтерско искуство је у неку руку било приморано.

Volontersko iskustvo iz ugla jednog studenta

Факултет је своје студенте пријавио да волонтирају на Европском ватерполо првенству у Београду. Образложење је било да ће им се волонтирање рачунати као обављена пракса. Као један од многих студената Александар Бојбаша пристаје да буде волонтер. На првом волонтерском састанку сазнаје да ће бити усмеривач публике. Добио је љубичасту дуксерицу од које се презнојавао из дана у дан, с обзиром на температуру у Арени током ватерполо првенства и волонтирање је почело.

Стојао је на главном улазу Арене и током прве недеље волонтирања није било много посла што је резултат слабе посећености. Међутим у полуфиналним и финалним мечевима, као и утакмицама у којима је играла Србија, капацитет Арене био је испуњен, што је подразумевало више посла за њега. Седишта су била нумерисана по словима и бројевима. Волонтери су током првенства напамет научили њихов распоред како би убрзали процес смештаја људи. Током ватерполо првенства зближио се са колегама и упознао нове пријатеље са којима ће се дружити кроз наредна волонтирања.

На крају свог првог волонтерског искуства осећао се као дете када се врати са екскурзије.

Убрзо након ватерполо првенства добио је позив за  следеће волонтирање. Позив није био јавног карактера, већ су се волонтери позивали индивидуално, што је њему лично представљало додатну одговорност. Од волонтирања на отварању атлетске дворане био је сигуран да ће наставити своје волонтерско искуство. Поред ватерполо првенства и отварања атлетске дворане, волонтирао је још и на Атетском првенству, Светском првенству у ватерполу за јуниоре, Европском клупском првенству у џудоу, Београдском маратону и на Олимпијском дану.

Александар се може похвалити како је поред бројних волонтерских искустава на спортским манифестацијама уписао један и на пољу културе, на Филм Фесту у Земуну.  Предрасуде о волонтирању по његовом мишљењу могу имати само људи који никада нису волонтирали.  Физички најтежи моменат током волонтирања био је током Европског клупског првенства у џудоу, када је, иако није био задужен за то, са осталим волонтерима преносио татамије из целог Пионира.

Тренуци када је близу спортиста, када је некоме кога је цео живот пре тога пратио и гледао на телевизији, сада на волонитању асистент, за  њега представља поенту волонтирања и један од најлепших тренутака. Волонтери могу да буду награђени за своје залагање, да добију лепши или мање лепши задатак. Неки пак могу да постану део неких делегација или организација. Волонтирање му је донело нека нова познанства, неке нове контакте, искуство. Планира да волонира све док студира, али не искључује опцију да волонтира и након тога.