петак , 13 јул 2018

Decembar, mesec kada studenti migriraju

Decembar, mesec kada studenti migriraju. Svaki mesec u godini ima neko globalno značenje svima. Studentima, osim onih meseci kada su ispitni rokovi, decembar igra bitnu ulogu u životu.

Decembar, mesec kada studenti migriraju

Nailazimo na različite „prepreke“ koje nas koštaju vremena i razmišljanja. Aktulena stvar je iseljavanje iz domova. Ono šta čujem u zadnje vreme je „Ma idem iz doma.“ Uzasno tužna vest za sve nas koji smo stanari istog, jer  posle doma kreće pravi život. Ništa manje ozbiljan od ovog dosadašnjeg, već mnogo ozbiljniji. Stan, kirija, komunalije, besan komšiluk, posao. Svi bismo voleli da smo još malo neozbiljni i mladi i naravno bezbrižni, ali ovog decembra nas je to stiglo nekako najjače. Mislim, stiže nas svakog decembra, nego ovog stiže i mene, pa je sve dobilo još tragičniji ton nego inače.

Da li je gora, ili možda blaža verzija migracije, svakako je važna ona činjenica – zadržavanje sobe. Ako nemaš dovoljno ESPB bodova u korelaciji sa prosekom ocena, gubiš dosadašnju sobu. Soba je deo tebe, tu si možda nekoliko meseci, možda godinu a možda i čitav svoj boravak u domu. Kako je sada promeniti? Kako preneti stvari ? Još ako je neki drugi blok u pitanju, tad je u pitanju zla sreća. Navika je čudna stvar, pa nas sve hvata nostalgija kada moramo da napustimo uspomene iz sobe u kojoj smo do sada bili. Nije mala stvar i svakako gađa pravo u centar.

Osim toga, da li ćemo završiti fakultete na vreme pa u kratkom roku  naći posao, da li ćemo brzo naći neki povoljan stančić su samo neka od pitanja koja nas muče u zadnje vreme. Ja ne znam odgovore na ta pitanja, kao ni ostali. Sticaj okolnosti je jako zanimljiv termin, pa prema tome, ja sam se potpuno i posvetila njemu, pa biće kako bude. Sve u svemu, migracije nam ne ginu. Bile su prisutne oduvek ali kad stigne red na nas, onda kao da se dešavaju prvi put.

Pa svim studentima želim izuzetno srećan decembar i sve ostale mesece a do tada, želim nam još koji spokojan dan, pa ćemo da se uozbiljimo tamo od nedelje. Ili one sledeće.