Vesna Paunovic Djukic: Divlja Tresnja

U ponedeljak, 18. aprila 2016.god. u KC Čukarica održana je promocija zbirke pesama ,,Divlja Trešnja˝  autorke Vesne Paunović Đukić.

U ulozi voditelja programa bio je Karlo Astrahan, a pored njega i autorke o knjizi su govorili i Dr Milutin Đuričković, Radomir Stojanović  i Anđelija Đukić. Oni su čitali odabrane pesme iz zbirke i komentarisali  rad Vesne Paunović Đukić čiji su stil mnogi uporedili sa stilom pisanja Matije Bećkovića.

Posetioci promocije imali su prilike da saznaju šta je to što je pesnikinju inspirisalo za ovu zbirku, kako je za manje od godinu dana da napiše preko 300 pesama ali i da kupe za sebe primerak ove zbirke uz posvetu autorke.

Divlja trešnja

Naša ekipa je ovom prilikom pitala Vesnu  da nešto više o svom radu i  planovima ispriča za redakciju Intelektualac:

-Naveli ste da pišete od kada znate za sebe. Zbog čega ste onda toliko čekali da objavite svoju prvu zbirku?

– Kao i za sve ostalo u životu za to postoji pravo vreme. Postojao je period kada sam se bavila sobom, kasnije sam se posvetila porodici i poslu. Zato mislim da je sada to pravo vreme. Neki bi rekli da sam se probudila i počela da pišem nekom magijom. Ima i toga ali ipak mislim da sam tek sada sazrela kao pesnik, imala sam šta reći i rekla sam.

– Da li  ste zadovoljni reakcijom posetilaca na dosadašnjim promocijama?

– Mogu reći da bih do kraja svog života samo čitala i pisala poeziju. Radujem se svakom pozivu i ko god da me pozove doći ću. Volim da čitam sama sve što napišem i mislim da ja to najbolje radim. Ovo je tek početak. Održana je promocija u Beogradu na Sajmu knjiga, Kuršumliji, Novom Sadu, a ovo je tek početak. Od mene bi tek trebalo da se očekuju i nove knjige i promocije. Srećna sam i dok čitam i dok pišem svoju poeziju.

– Kada možemo da očekujemo roman i drugu zbirku pesama o kojima ste govorili za vreme trajanja promocije?

Napisala sam za vrlo kratko vreme 300 pesama a možda i više. Sve sam to uobličila u drugu zbirku pesama pod nazivom ,,Azbuka mojih čula˝, a roman se očekuje u toku naredne godine i to najverovatnije na Sajmu knjiga 2017. Radni naslov romana je ,,Devojka koja je volela kišu˝

– Šta poručujete mladima koji žele da se bave pisanjem?

– Kao što je i meni moj duhovni vođa, književnik i direktor Banatskog Kulturnog Centra, meni rekao, tako ću i ja vama preneti. Morate biti predani u svemu što radite. I bunar ako kopate svakog dana sve dublje i dublje naići ćete na bistru vodu. Mora redovno da se piše jer je to jedna vrsta treninga.

Autor: A. Marković