четвртак , 12 јул 2018

Zašto su četvrtak i subota crveno slovo u Studenjaku?

Da imam prelaznu iz matematike sad bih fascinirala nekoga kada bih rekla koliko četvrtaka i subota ima u godini. No pošto nemam, a i mrzi me da pogledam reći ću – premalo.

menzoteka
Skromnim stanarima „Studentskog grada“ jako je bitan fakultet, ali ako ostavimo to po strani, bitni su im i izlasci. Da bismo uživali u čarima provoda, mi ne moramo da posećujemo poznate prestoničke splavove, klubove i kafane. Naše popularno mesto za izlazak je Klub studenata Studentskog grada, tačnije „Menzoteka“. Mnogi će reći – ma daaj, menzoteka??? Nek izađu da vide.

Aj subota, al zašto baš četvrtak?  Zašto da ne?

Duga nedelja, pa još da se i pregura cela, pošenom studentu predstavlja psiho-fizički napor. Od 16h se planira izlazak, dogovaraju odevne kombinacije, preračunava se dozvoljeni minus u džepu i naravno – gde ćemo pre toga? Barem u ženskom slučaju. U muškom to izgleda malo drugačije. 23:47 „Ajmo do Menzaje?“ – Za kolko si spreman? „Odma.“

„Menzoteka“ je ustava ravnopravnosti. Tu ništa ne znače skupa kola, dobar telefon, opasne patike i sl. Svi smo isti i svi hoćemo da izađemo da se izigramo, popijemo dosta ili ne, i da se družimo. Statistika kaže da si sa 500 dinara u „Menzoteci“ povlašćen gost, a sa 1000 si lord izlazaka. A i možeš da ne poneseš jaknu, jer je najudaljenija stambena tačka ( vazdušnom linijom) na 432m od ulaza u  istu.

Svakakve sam nazive čula za ovu instituciju, ali želim da ih opovrgnem. Izlazak ovamo kreiraš baš kako ti želiš. Svi smo mladi, studenti, stanari doma, provincijalci i zamisli, niko nas ne gleda čudno zbog toga. Nikome ne rušimo taj opaki ugled Beogradskih tradicionalnih porodica. Ima za svakoga po nešto. Od house muzike do lomljenja svega pred tobom uz Đanija i Draganu Mirković. Nije potrebna ni preterana elegancija, nismo zastupnici poslovnog dres koda. Možemo da izađemo i u trenerkama, a da to ne bude frapantno po okolnu populaciju.

Momenti u našoj oazi sprdnje, su neprocenjivi. Ima dovoljno muškaraca i devojaka, pića, muzike, obezbeđenja, ljubaznih konobara, stolova i prostora uopšte. Umemo nekad da gazimo jedni po drugima zbog gužve, al posle drugog, trećeg puta već se navikneš. Ova dva dana nam dođu kao odmor za mozak i daju nam elana da se dalje posvetimo našoj akademskoj karijeri. Savetujem svima koji ne veruju da dođu, jer se neće pokajati. Garantujemo autentičnost, dobar provod i najrazličitije zanimljive ljude oko sebe. U suprotnom, ne vraćamo novac a i ne zanima nas mnogo. Pristajemo da podelimo sve sa vama, a vi odlučite. Nama je super. Živeli.